Gökkuşağı Yapı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Avcı, "Toplu konut üreticileri profesyonel firmalara iş yaptırmalı" diyor.

  • Söyleşi 71.Sayı (Mart-Nisan 2008)
  • Yalıtım Gazetesi

Zeytinburnu Demirciler Sitesi'nde (İstanbul) faaliyet gösteren Gökkuşağı Yapı Sistemleri, inşaat taahhüt sektörüne 1989 yılından bu yana hizmet veriyor. 1994 yılında şirketleşen firma Betek, Knauf ve Aspen başta olmak üzere yalıtım alanındaki kurumsal firmaların bayiliğini yapıyor.

Gökkuşağı Yapı Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Avcı 250 bini uygulama, 250 bini satış olmak üzere yıllık ortalama 500 bin metrekare ısı yalıtımı/mantolama tüketimi yaptıklarını söylüyor. Firma ayrıca, yıllık ortalama 150 bini uygulama olmak üzere 1 milyon metrekare Alçıpan ve yüzde 20'si uygulama olmak üzere 600 ton boya satışı gerçekleştiriyor.

Bir bayi olarak yaşadıkları sıkıntıların daha çok piyasadaki haksız rekabet ve tüketicinin bilinçsizliği gibi konulardan kaynaklandığını belirten Cemal Avcı, "Mantolama sisteminin doğru uygulandığı her koşulda rekabet edebiliriz. Ama eksik uygulandığı zaman fiyat açısından rekabet edemiyoruz" ifadelerini kullanıyor. Avcı şöyle devam ediyor: "Bir firmanın satıcısı 5 kilo yapıştırıcı kullanacağı yerde 3 kilo yapıştırıcı kullanıyorsa fiyatlar da buna göre düşüyor. Tüketicinin konu hakkında yeterince bilinçli olmaması da kalite farkını anlamasını engelliyor. Özellikle renovasyonda karşı tarafta yeterli bilgiye sahip biri olmadığı zaman sıkıntı çekiyoruz..."

"Gökkuşağı Yapı Sistemleri olarak çekirdek kadromuz 20 kişi. Ama bu sayı şantiyelerde zaman zaman 300 kişiye çıkıyor. Görevli bütün personelimiz belli eğitimlerden geçiyor. Eğitim vermeden hiçbir personelimizi şantiyeye göndermiyoruz. Sektörde eleman sirkülasyonu çok oluyor. Bunun için de eğitimlerimiz sürekli devam ediyor. Bu konuda da bayiliğini yaptığımız firmalar bize destek veriyor. Özellikle Betek eğitim konusunda büyük destek sağlıyor. Onun dışında alçıpanda da yine Knauf?un bir eğitim merkezi var ve belli konularda eğitim veriliyor. Biz de şantiyelerden fırsat buldukça bir firma aracılığıyla personelimize eğitim veriyoruz."

Isı yalıtımı yazın da gerekiyor
"Yalıtıma talep gün geçtikçe artıyor. Özellikle yenileme pazarı oldukça büyük. Yeni inşaat hiç olmasa bile, bize 40 yıl yetecek ısı yalıtımı işi var. Firmamıza renovasyonla ilgili günde ortalama 3-4 başvuru geliyor. Bunun daha da artacağını düşünüyoruz. İnsanlar genellikle ısı yalıtımının kışın gerektiğini düşünüyorlar. Ama artık yavaş yavaş farkına varılıyor ki, ısı yalıtımı sadece kışın değil yazın da gerekiyor. Özellikle büyük kentlerde ciddi bir talep artışı var."

Yalıtım, bir yatırımdır
"Isı yalıtımı bir yatırımdır. Bu yatırımı yapacaksınız ve bunun karşılığını da 3-4 yıl içerisinde tasarrufla alacaksınız. Bazı kişilerin bütçelerine ağır gelebiliyor. Bu da kredi sistemiyle aşılabilir. Fabrikalar zaten bazı ürünlerde vadeler yapabiliyor. Fabrikaların bize sunduğu kadar vadeleri biz de müşterimize sunuyoruz. Ama daha fazlasını bankalar aracılığıyla yapabiliriz. Bu konuda bankalarla çalışılma yoluna gidilirse ve bu tüketiciye anlatılabilirse, biz de bu kadar zorlanmayız."

Profesyonel firmalara iş yaptırılmalı!
"Yalıtımla ilgili özellikle toplu konut üreticileri düşük fiyata değil, profesyonel firmalara iş yaptırmalılar. Yanlış yapılmış yalıtımın bir faydası olmayacağı gibi, yeniden yapmak için de sökmek gerekir; ki bu da milli servetin ziyan olması anlamına geliyor."